ΤΣΑΜΠΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

Η CEO του BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας, κα Μαρία Τσαμπούλα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Université de Lausanne και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Παν/μιο, ενώ παράλληλα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλική και Γερμανική γλώσσα. Εκτός από την πολύχρονη εμπειρία και αφοσίωση της στον τομέα των βιοεπιστημών και της βιοτεχνολογίας έχει να επιδείξει ευρεία δραστηριότητα και προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα στα καλλιτεχνικά δρώμενα, στις πολιτισμικές σχέσεις, στην κοινωνική, γυναικεία και ανθρωπιστική δράση.

 

Ως Πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας Βιοτεχνολογίας, Βιοεπιστημών και Πολιτισμού (ΜΗΚΥΟ καταχωρημένης στο Υπουργείο Εξωτερικών), που είναι Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοτεχνολογίας για τις δράσεις ΕΣΠΑ-ΕΤΑΚ 2007-2013 (7ο Πρόγραμμα – Πλαίσιο της Ε.Ε.) από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (2007 – 2009), ίδρυσε, το 2011, το BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας, την πρώτη στο είδος της συστάδα στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη της οποίας συνεργάστηκε με την Ένωση Βιοτεχνολογίας Ελλάδος (Ε.ΒΙ.Ε.), με την εξασφάλιση της συμμετοχής κορυφαίων Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ινστιτούτων, Τεχνολογικών Οργανισμών και Εταιρειών στην κοινή προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας (MoU) μεταξύ Ελληνικών και μεγάλων ξένων Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, Συστάδων και Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ινστιτούτων σε όλο τον κόσμο, όπως Κίνα, Αίγυπτο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αγγλία, ΗΠΑ (NIH), Βουλγαρία.

 

Συνεργάστηκε για τη χαρτογράφηση της Εθνικής Βιοϊατρικής Καινοτομίας στην Ελλάδα (έως το 2009) καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού στους σχετικούς τομείς της Βιοτεχνολογίας και των Βιο-επιστημών στην Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς.

Διοργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία πέντε Διεθνή Συνέδρια Βιοτεχνολογίας, (International Greek Biotechnology Forum – IGBF), από το 2004 έως το 2009, στην Αθήνα

 

Εκδότρια των επιστημονικών περιοδικών BIO και MED REVIEW, στα πλαίσια της ιδιότητάς της ως ανταποκρίτριας και αρμόδιας της EUROPABIO (από το 2000) -έχει ιδρύσει και παράρτημα της τελευταίας, EUROPABIO HELLAS- και είναι ιδρύτρια και Γενική Γραμματέας της «Ένωσης Βιοτεχνολογίας Ελλάδος» (στην οποία έχει διατελέσει και Πρόεδρος το 2006).

 

Πρόεδρος της εταιρείας υπηρεσιών επικοινωνίας NOVA FORMA (δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση, διοργάνωση συνεδρίων, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων), από το 1996, επελέγη ως πλέον κατάλληλη να αποτελέσει το Ελληνικό Εθνικό Σημείο Επαφής του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. στις θεματικές ενότητες «Υγεία-Τρόφιμα-Γεωργία-Βιοτεχνολογία», σε χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικά προγράμματα στην Υγεία και Βιοτεχνολογία. Ίδρυσε, έτσι, το 2000 (και είναι έως τώρα Πρόεδρος), την «BIONOVA BIOTECH CONSULTING AND PUBLISHING».

Ως ιδιοκτήτρια της Gallery Lilly (έργων τέχνης και αντικών 1978-1989), είχε ενεργό δράση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και φεστιβάλ Δήμων (Αθήνας, Πατρών και Θες/νίκης) ως υπεύθυνη για τη διοργάνωσή τους. Ανάλογες δραστηριότητες συνεχίζονται μέχρι σήμερα (διοργανώσεις Εκθέσεων Ζωγραφικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα διεθνούς φήμης ζωγράφων -όπως Salvador Dali & Picasso 1986-1995, Paul Acciari 1998- και τις 1η, 2η ,3η και 4η Διεθνή Έκθεση Ιατρών Καλλιτεχνών -από το 2004- και με παράκληση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» διηύθυνε, το 2008, Δημοπρασία Έργων Τέχνης για φιλανθρωπικούς σκοπούς).

Θεωρώντας ως βασική προτεραιότητα την προσφορά στη βελτίωση της παιδείας και του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, διετέλεσε Πρόεδρος και ιδρύτρια Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αρσακείων Σχολείων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Ψυχικού και Εκάλης (1971-1980). Σημαντική είναι και η συνεισφορά της στην κοινωνία, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Ψυχικού (1983-1987) με αρμοδιότητα σε θέματα εκπαίδευσης.

Την εμπειρία της στις δημόσιες σχέσεις αξιοποίησε για την καλλιέργεια πολιτιστικών δεσμών μεταξύ ομάδων, μία εμπειρία χρονολογούμενη από το 1996 (είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων).

Με έρεισμα το υψηλό πολιτιστικό της υπόβαθρο διοργάνωσε επιτυχώς Εκθέσεις Έργων Τέχνης, Εκτιμήσεις και Δημοπρασίες έργων Τέχνης και Εμπειρογνώμων του Σωματείου Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Έργων Τέχνης, μεταξύ 1974-1998.

Η πολιτιστική της δραστηριότητα δεν αφορά μόνο τη μουσική (διοργάνωση συναυλίας «Σταύρωση», με το σύνθετη Μπουφίδη, στο Κολλέγιο Ψυχικού, Αθηνών το 1999) αλλά και τη λογοτεχνία (έκδοση και παρουσίαση βιβλίων «Μετά Παρρησίας» και «την Παραμονή της Αγίας Αγνής» του Β. Πολύδωρα το 1998) και τη Βυζαντινολογία (διοργάνωση Διεθνούς Βυζαντινού Συμποσίου στη Σύμη το 2000) και το περιβάλλον (Ημερίδα «Άνθρωπος-Περιβάλλον-Μέλλον» του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2002).

Η κοινωνική-ανθρωπιστική της δράση αφορά τη διοργάνωση σειράς φιλανθρωπικών ενεργειών και από την ενασχόλησή της ως Πρόεδρος του παραρτήματος Δροσιάς της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», από το 2006, με σειρά θεμάτων που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.